top of page
  • watertherapycenter

זכרונות מהרחם - טיפול במים בשיטת WPT


זכרון המים

המים מהווים את סביבתם הראשונה של עוברים ברחם, עוטפים ומכילים, מעמעמים את גירויים מהעולם החיצון ומאפשרים לעובר להתפתח בסביבה שקטה, נעימה ומיטיבה עבורו. המים נושאים בחובם זיכרון עמוק ומיוחד עבור פעוטות וילדים צעירים. החיבור האינטואיטיבי של ילדים למים, הקרבה לחוויה הרחמית, ותפקוד המוח הימני הדומיננטי בגילאים צעירים, יוצרים יחד שילוב ייחודי, שהופך את המים לכלי טיפולי עוצמתי עבור ילדים צעירים.



הבסיס הנוירוביולוגי

המגע עם המים מעורר באופן מיידי מגוון תגובות פיזיולוגיות, אשר משפיעות על המוח. הלחץ ההידרוסטטי של המים מווסת ומפחית את עומס העבודה על הלב ומערכת הנשימה, וכתוצאה מכך מופחתת רמת הפרשת הורמון הקורטיזול, הורמון המופרש במצבי לחץ. טמפרטורת המים החמימה משפיעה על זרימת הדם ועל פעילותה של מערכת העצבים האוטונומית, ומעודדת את הרפיית הגוף ושחרור מתח. בנוסף, התנועה במים מפעילה את מערכת הווסטיבולרית, האחראית על שיווי משקל שלנו ועל תחושת הגוף במרחב, ומסייעת בפיתוח הקואורדינציה, המודעות והקשיבות (מיננדפולנס) הגופנית.


המוח והמים – שפה משותפת בהתפתחות הילד

בגיל הרך, המוח הימני, האחראי על החשיבה האינטואיטיבית, הרגשית והיצירתית, הוא הדומיננטי. הילדים, בתקופה זו, חוקרים ולומדים על העולם דרך החושים, דרך תנועה ומשחק ואלו הכרחיים להתפתחות וללמידה של הילדים. המים, כמדיום גופני-תחושתי, מדברים את שפת המוח הימני בצורה ישירה ויעילה מאפשרים סביבה מיטיבה לחקירה, למידה והנאה.


היתרונות הטיפוליים של המים עבור ילדים-

  • חיבור רגשי- המים מספקים סביבה בטוחה ומכילה, המאפשרת לילדים לחקור את רגשותיהם ולהביע אותם בצורה חופשית.

  • פיתוח מיומנויות חברתיות- משחק במים מעודד שיתוף פעולה, תקשורת והתנהלות חברתית. מאפשר לילד חוויה משותפת ומהנה עם סביבתו האנושית, ורכישת מיומנויות חברתיות דרכה.

  • שיפור מיומנויות מוטוריות- המים מייצרים התנגדות טבעית לתנועות הגוף, המסייעת לחיזוק שרירי הגוף, בעיקר שרירי הליבה, פיתוח שיווי משקל וקואורדינציה תנועתית.

  • הפחתת סטרס- סביבת המים מאפשרת מיכל מרגיע ומסייע להפחתת חרדה ומתח בקרב ילדים. הסביבה המימית מעודדת הרפיה, שחרור אנרגיה, חווית פריקה רגשית ופיזית המסייעת לרגיעה וויסות.

  • למידה חווייתית- המים כסביבה חוויתית ומהנה מהווה כלי מצוין ללמידה. כאשר משלבים משחק במים, הלמידה וההתפתחות הקוגניטיבית מתאפשרת בהנאה. השהות במים מאפשרת התנסות דרך כל סוגי היכולות: הפיזית, הרגשית והקוגנטיבית, דבר אשר משפיע על איכות ההפנמה.


טיפול רגשי במים – כיצד זה עובד?

הטיפול רגשי במים לילדים, בשיטת Water Play Therapy נשען על טיפול באמצעות משחק לילדים (ויניקוט; אנה פרויד;קליין; אקסליין; אריקסון) שהרי זו השפה דרכה הם חוקרים את עצמם ואת העולם. הטיפול מתקיים בסביבה מימית המסייעת לאיכות החוויה דרך כל סוגי היכולות של הילד, בקליניקת מים אינטימית, המאפשרת מרחב ניטרלי ונעים. מטפל בשיטת WPT יוצר אווירה בטוחה ומזמינה,מאפשר את יצירת הקשר הבטוח בינו לבין הילד, ומאפשר לילד לחקור את עצמו ואת העולם הסובב אותו דרך החוויה המימית. תנועות המים הדינאמיות מאפשרות לילד תהליך שחרור של רגשות וזכרונות קשים, ומשם התחדשות וזרימה. המים מאפשרים לשפר את תחושת המסוגלות של הילד, לאפשר חוויות של הצלחה ושליטה, לחזק את הביטחון העצמי ולהפחית רמות חרדה.



למי מתאים טיפול רגשי במים?

טיפול רגשי במים בשיטת WPT מתאים למגוון רחב של ילדים החל מגיל 5, המתמודדים עם אתגרים שונים בחייהם, כמו קשיים רגשיים כגון חרדה או דיכאון, וכן קשיים בוויסות עצמי (רגשי ותחושתי) קשיי התנהגות, קשיי למידה והפרעות קשב וריכוז ומתאים לשיפור הביטחון העצמי של הילד.


איך נראה הטיפול הרגשי במים בילדים?

הטיפול הרגשי משלב פעילויות שונות במים, תנועה ומשחק. לכל פעילות מטרה ייחודית לה, או משלבת מספר מטרות. הפעילות נבנית בהתאמה אישית לפי הרצון ותחומי העניין האישיים של כל ילד. המטפל מצטרף לעולמו בין אם במשחק חופשי, חקירה עצמית בתוך הסביבה המימית, בין אם במשחקי תפקידים דרמטיים או אתגרים פיזיים הבונים את היכולות הגופניות ומשם את חוויית המסוגלות העצמית. עם בניית קשר יציב ובטוח בוחר המטפל כיצד להתערב ומתי, בתכנים העולים. לכל ילד נבנית שביל טיפולי המתאים לו, תוך כדי הישענות על ידע והדרכה מקצועית של המטפל. למים יתרון נוסף כי הם מאפשרים פעמים רבות לילדים ללמוד להרפות ולנוח על המים ומצד שני לשלוט בגופם על מנת לחוות עצמאות במרחב.



התקופה האחרונה מורכבת לכולנו, גם הילדים כמובן חשופים אליה ומושפעים ממנה. בתקופה של חרדה ולחץ הטיפול הרגשי במים, נמצא כיעיל ביותר, משום שהוא מפעיל מנגנונים פיזיולוגיים המובילים להפחתה משמעותית ברמות החרדה. 


בואו נכיר לעומק ההשפעות הפסיכולוגיות של המים על חרדה:

  1. תחושת ביטחון-  הסביבה מזכירה את הרחם (לרוב בלא מודע), מעוררת תחושת ביטחון ומפחיתה את תחושת החשיפה והפגיעות הקשורה לעיתים קרובות לחרדה. המים עוטפים, מפחיתים את תחושת הכובד ושל הגוף ומעניקים קלילות המאפשרת תחושת ביטחון ושלווה.

  2. וויסות והפחתת עוררות- השהייה במים מעודדת נשימות עמוקות ואיטיות, מאפשרת לאזן ולווסת את פעילות מערכת העצבים הסימפתטית שאחראית על תגובת "הילחם או ברח" במצבי דחק.

  3. מודעות לגוף- המים מאפשרים לנו להפנות את הקשב והמודעות לגוף שלנו, להיות נוכחים ולהרגיש את הגוף שלנו בזמן התנועה במים. קשב זה מאפשר וויסות עצמי.

  4. קידום בריאות ותהליכי ריפוי- התנועה במים מובילה לשחרור אנדורפינים, הורמונים טבעיים המפחיתים את עוצמת הכאב ומעלים את מצב הרוח של הילד. כמו כן השחרור והרגיעה שמתאפשרים מהשהייה במים, משפרים את איכו השינה ובכך גם מפחיתים את רמות החרדה.


לסיכום

החיבור הטבעי של ילדים למים, בשילוב הסגולות של המרחב המימי כסביבה טיפולית, הופכים את המים לכלי רב עוצמה לקידום התפתחותם הרגשית, החברתית והפיזית של ילדים. הטיפול רגשי במים בשיטת WPT מציע גישה ייחודית ויעילה לטיפול בילדים שימוש בתכונות המים הייחודיות, דרכן המטפל יכול ליצור חוויות טיפוליות עמוקות ומשמעותיות, המסייעות לילד להתמודד עם קשיים רגשיים, להעלות את תחושת הביטחון העצמי ולהפחית מצבי חרדה וסטרס.



6 צפיות

Comments


bottom of page