top of page
  • אוסי שטיין, יעל אונגר ארנוב

80 וארבע- איך הריאליטי החם בישראל קשור למים?


אם עוד לא יצא לכם לראות את התוכנית החדשה והנפלאה בערוץ כאן 11 - 80 וארבע ממליצות לכם לרוץ לראות.. תוכנית שעוסקת בניסוי מרתק המשלב בין ילדים בני ארבע ומבוגרים בני שמונים.

זהו ניסוי אנתרופולוגי יחיד במינו בו יצרו גן ילדים בדיור מוגן וריכזו בו דיירים בגיל 80 וילדים בני 4 לפעילויות משותפות. במהלך הניסוי, ניהלו בגן פעילויות ושגרת יום בהן השתתפו הילדים והמבוגרים יחד, ובדקו איזו השפעה יש להם אלה על אלה.

בני השמונים – הזקנים משתייכים לאוכלוסיית גיל הנקראת "הגיל השלישי", מתמודדים בחייהם שינויים ואובדנים רבים: שינוי במצב הבריאותי, פרישה מעבודה, שינויים רגשיים, שינויים ביכולת התפקודית, אבדן בני/בנות זוג וחברים. אתגר גדול טמון בהתמודדות עם שינויים משמעותיים אלו ושמירה על אורח חיים בריא ושמח. בתחילה בתוכנית אנו פוגשים את הזקנים – עצובים, חלשים, בודדים, חלקם אף מדוכאים.

הבינאריות של הגיל השלישי

הגיל השלישי מאופיין בבינאריות מורכבת המשפיעה על העולם הרגשי של בני הגיל: מצד אחד בשלות, בגרות, ניסיון חיים עשיר ו"הגעה לנחלה" המאפיינת את תהליכי החיים של בני הגיל השלישי ואת חווית היום יום שלהם. המרדף אחר הקריירה הסתיים, הגעה לגיל הפרישה, עמודי התווך של המשפחה בנויים, ולרוב הילדים יצאו מהבית והקימו משפחות משלהם. החוויה מאופיינת במעיין התפתחות שהגיעה לסגירת מעגל ונמצאת בשיאה.

מצד שני, הם חווים התמודדויות לא פשוטות סביב השינויים בעמוקים הבאים לידי ביטוי בגופן, בנפשם וברוחם. בתוך האגם השקט כביכול, מתחילים להתעורר גלים וסערות קטנות בדמותם של שינויים עמוקים הבאים לידי ביטוי בגוף, בתחושות וברגשות וגם בתודעה המנטלית. בנוסף לשינויים חוסר היכולת של החברה והקהילה להבין את המשאבים העשירים המצויים אצל בני הגיל השלישי, מוסיפים לקושי המנטלי ולחיזוק ה"עצמי" בתקופה זו של החיים.

עינת פורת עמוס, גרונטלוגית ישראלית החוקרת רבות את נושא הגיל השלישי הציעה שם אלטרנטיבי לתקופת חיים זו – וקראה לה – "גיל התבונה". ואף הדגישה את חשיבות חיפוש המשמעות וההתחדשות במיוחד בשלב שכזה בחיים וזאת בכדי לשמור ולהישמר מפני הקשיים ואובדנים הבלתי נמנעים.

אז איך לשחק עם ילדי הגן שינה את חיי הזקנים?

​הכנסת הילדים כמשתנה חדש וייחודי בחיי הזקנים חיברה ואפשרה התהוות של משחקיות -"playfulness" במציאות היומיומית של הזקנים. נוכחות הילדים בדיור המוגן ומפגשם הטבעי והבלתי אמצעי עם הזקנים הניעה והעירה מחדש את הליבידו (רוח החיים) הכבוי. החיבור המחודש לחיים מתוך המשחק, החזיר את הזקנים לצחוק, להסתקרן, להשתטות, ליצור, להמציא, לדמיין,לחלום. המשחק הוא בבסיסי הווייתנו האנושית (וניקוט ) זו הדרך הראשונית והקדומה ביותר שלנו לתקשר עם אחרים ולהשתתף בחיים.

"הרגשתי שאני ילד מחדש!"

"הרגשתי שאני אחד מהם, אני ילד" - אמר אחד הזקנים שהשתתף בניסוי . החוויה המשותפת יחד עם הילדים מאפשרת גם למבוגרים להשתטות, ליהנות ולהתרגש. בסדרה ניתן לראות כי הילדים, המשחק, והפעילויות בגן, הסבו לבני הגיל השלישי רגעי שמחה, השתטות ואהבה. משחקיות שלא זקוקה לחוקים לרשות או לתנאים מיוחדים, נמצאת איתנו תמיד. לפעמים הגיל ומשברי החיים משכיחים אותה מאיתנו וצריך קטליזטור חיצוני לעוררה, אבל היא תמיד בתוכנו מחכה לסביבה הנכונה לפרוץ ולהכניס לחיינו אופטימיות, חיוניות ורצון לחיות.

המים כסביבה תרפויטית ליצירת שינוי עבור בני הגיל השלישי

המרחב התרפויטי המיימי מהווה "רחם מיטיב" עבור בני הגיל השלישי, הזדמנות להניח לרגע את הקושי והאתגר הגדול אותו הם חווים ולהתפנות למפגש עם המסוגלות שלהם. בכניסה אל המים החמימים שבים הזקנים לחוש את גופם בתנועה, בחופש, בקלילות, בעשייה, באפשרות לבחור.

המרחב המימי מהווה מקום בטוח הן לגוף והן לנפש. הוא מאפשר לזקנים להביא את התכנים העמוקים בהם הם עסוקים בצורה רכה ופשוטה יותר הטיפול הרגשי במים בשיטת WT המתקיים כולו בתוך המים מייצר עבור הזקנים את חווית ה"יש" ולא רק את החיבור אל ה"אין".

הטיפול במים מחזק ומחייה, מאפשר לזקנים להביא את עושר עולמם לצד הכאב והפחד, התסכול והאובדן. הטיפול הרגשי במים לבני הגיל השלישי נולד מתוך הבנה של הצורך העמוק בתמיכה, הכלה והכוונה בתקופת חיים זו. כמו שהילדים בני הארבע ראו בבני השמונים את "חצי כוס המלאה" – האמינו בהם, התחברו, חיבקו ועודדו – כך גם המרחב המיימי -תומך, מחזק, מעודד ומכוון אל המשאבים והחוסן.

המים מהווים קטליזטור לבני הגיל השלישי, המים החמימים מספקים הזדמנות לחוות, כמו מבראשית, מרחב "מוכר", מכיל וחמים, עשיר במשחק ובהנאה, מקום בטוח לגוף ולנפש. המים מסייעים לפיתוח יכולות הוויסות העצמי וההתארגנות הרגשית, מלמדים להקשיב בתוך השקט, להתרכז, מחזיקים את הגוף ויוצרים תחושת קלילות, מלמדים שאפשר לפעול וגם להרפות.

בטיפול הרגשי במים אנו רואות איך בני הגיל השלישי חווים הנאה, מרשים לעצמם להיפתח, לקבל, לחוות שינויים רגשיים ופיזיים. המים כסביבה טיפולית רגשית לבני הגיל השלישי הנה סביבה מכבדת המסוגלת להכיל את כל עושר מורכבות עולמם. המים לעולם לא יכבידו או יקשו, להפך הם יקלו על כאבים נפשיים ופיסיים, יספקו תמיכה עוטפת שהיא בת לוויה המותאמת בדיוק מרבי לאתגרים החדשים העומדים בחייהם. טיפול רגשי במים בשיטת WT במרכז לטיפול רגשי במים לבני הגיל השלישי נולד מתוך הבנה בצורך העמוק בתמיכה והכוונה רגשית בתקופה זו של החיים, המים משמשים כמנגנון תומך בהתפתחות ובמימוש והיכולות והמאפיינות שלב חיים זה. שיטת WT שפותחה על ידי יעל אונגר ארנוב ואוסי שטיין כולל פרוטוקול טיפולי בו המים מאפשרים חוויה שונה המניחה את כל המגבלות מחוץ למים ומאפשרת חוויה מחזקת המלווה יחד עם המטפל את האדם להציף כלפי מעלה את חזקותיו, שאיפותיו, וחלומותיו.

הילדים הקטנים שהשתתפו בניסוי, לא שפטו את המבוגרים ולא ראו את מגבלות הגוף שלהם להפך. האמינו בהם, תמכו בהם, חיבקו ועודדו. כך גם המים הם סביבה טיפולית מכילה ורכה, ומהווים עבור בני הגיל השלישי מרחב תומך, מכיל, מקל, המעורר מתוכם את המשחקיות והמפגש עם חוויית מסוגלות ויכולת.


63 צפיות
bottom of page