top of page
  • אוסי שטיין, יעל אונגר ארנוב

מערבולת הקורונה

ראיתם פעם מערבולת בים?

אחד המראות המרהיבים והמפחידים ביותר שיש, אחת מתופעות הטבע המסקרנות והמיוחדת של המים. מעטים יודעים מהי מערבולת, כיצד היא נוצרת ואיך נכון להתמודד אם נקלעים לאחת כזאת.

מערבולת בים נוצרת כאשר כוחות שונים כמו רוחות חזקות או זרמים עוצמתיים של המים גורמים למים לנוע בכיוונים מנוגדים. המערבולת חגה בתנועה מעגלית, כאשר מהירות הזרימה חזקה ביותר במרכז המערבולת וקטנה לקראת השוליים. בתוך התנועה המעגלית של המערבולות, נוצר כוח גדול אשר שואב בעוצמה ובמהירות כלפי מטה את המים(vortex) ואיתם את גוף האדם שנקלע אל תוך המערבולת נמשך אל תוכה ואל עומק המים.

מים זורמים נראים על פניו אחידים וחלקים אך בפועל הם מחולקים למישורים פנימיים רבים, תיאודור שוונק (1964) בספרו "סודות תנועת המים" שתורגם לעברית, מתאר כיצד שכבות המים הפנימיות הופכות למערבולות לדבריו התבוננות קרובה במערבולת מאפשרת לראות דברים מדהימים.

למערבולת יש קצב משלה, רגע היא מתכווצת ולרגע מתרחבת, מעין פעימה היוצרת את התנועה. ניתן לזהות במערבולת את התנועה הלוליינית שכה אופיינית למים. תנועה זו במובן מסוים מתקיימת בכל הטבע החיצון, כל שלבי ההיווצרות השונים של המערבולת, החל בחפיפתן וכלה בהתקפלות המושלמת פנימה של שכבות המים , משמשים את אימא- טבע ביצירותיה, במהלך היווצרות של כל גוף חי או איבר" שוונק בתרגום של ניר אליאב. במערבולת ניתן לראות את התנועה הטהורה ביותר של הטבע היוצרת והבונה – איברי גוף, צורות של צמחיה, שבלולים ועוד...


מערבולת פוגשת אדם?

אז מה קורה אם אנחנו נקלעים למערבולת בים הפתוח? תחושת הסחף החזקה שמושכת אותנו פנימה מחד ומאידך הרגלים לא מגיעות לקרקע... נשמע מפחיד? חשוב להבין שכאשר נקלעים למערבולת אין מה להילחם בה, האינסטינקט הראשון של האדם לנסות להתאמץ לצאת מהמערבולת לרוב יגמר באפיסת כוחות. מה כן לעשות? לא משנה כמה אתם שחיינים אלופים, הזרם והמערבולת חזקים מכם, הכי חשוב להירגע ובמובן מסוים להתמסר למערבולת. לאפשר לה לסחוף אתכם כמה מטרים לתוך הים, כאשר הזרם יפסק יש לשחות עם הגלים (לא נגדם) שייקחו אתכם חזרה אל החוף.

מה הקשר בין מערבולת לקורונה?

אין ספק כי העולם הפנימי שלנו חווה מערבולת, אלא שהפעם לא בין גלי הים, אלא ממש כאן, ביבשה. חוסר וודאות כלפי העתיד לבוא, יצר אצלנו מערבולות בפן הבריאותי, חברתי, הכלכלי והרגשי. אנו נמצאים כיום במצב של משבר עולמי ואי וודאות אישית. מפלס הלחץ, הסטרס והחרדה עולה עקב כל השינויים שאנו חווים במסלולי החיים: בקריירה, בזוגיות, בהורות כמעט בכל תחום. לשינוי השגרה ולתחושת הלחץ מתווספת הדאגה המתמדת לבריאות ולבני משפחה וחברים המציאות דורשת מאתנו הסתגלות למצב קיצון לא מוכר מצב של אי וודאות- ממש כמו מערבולת. הלחצים השונים הם בדיוק כמו הזרמים השונים שקיימים במערבולת והם משפיעים עלינו פיזית ונפשית ושואבים אותנו למצב של לחץ, חרדה ואי ודאות, הרחק מחוף המבטחים המוכר אל עומק הים הרגשי.

איך הבנת רעיון המערבולת יכול לסייע לנו בהתמודדות עם מערבולת הקורונה?

ההבנה העמוקה כי קבלה של המערבולת כפי שהיא, היא המפתח "לצאת ממנה בחיים" ולהינצל רלוונטית עבורנו מאוד בגישה להתמודדות עם מערבולת הקורונה. אין ספק שחווית השליטה שלנו בעולם מקבלת שיעור רציני . האם המצב בשליטתנו? האם אנחנו יודעי מתי יסתיים? לא ממש.... חשוב שנרכך את מושג השליטה שלנו ונבקש יותר השפעה ופחות שליטה , ממש כמו במערבולת בים בה אנו מבינים שאנחנו לא שולטים. אך יש באפשרותנו להשפיע על ההתנהלות שלנו ובכך להינצל, כך גם בהתנהלות שלנו במציאות הקורונה.




מה זה להתנהל כמו מים בתקופת הקורונה?

במרכז לטיפול הרגשי במים, המושג be water הוא הבסיס של הכל! לא רק בתקופת הקורונה אך על אחת כמה וכמה איתה. מצרפות כמה כיווני חשיבה להתנהלות מים בתקופה זו :

- נסו למפות את מרחבי החיים בהם יש לכן יכולת להשפיע על מה שקורה (ניתן לזהות אותם לפי השאלה את מה ועל מה אני יכול להשפיע / לשנות) בחרו שנים / שלושה נושאים כאלה ותחליטו על פעולה שאתם נוקטים שתקדם השפעה זו (לדוגמא: המרחב הביתי, התזונה שלכם, שעות השינה שלכם, מה אתם עושים בזמן הפנוי שלכם...)

- השתדלו להימנע מצפייה ממושכת בחדשות והשתתפות מוגזמת ומשיחות מאיישות על המצב, במקום הפנו את הכוחות שלעם למה שניתן לעשות כרגע לטובה.

- שוחחו עם משפתיחותכם וחבריכם על חלומות / רצונות / פנטזיות שלכם לתקופה שאחרי הקורונה אפשרו לרצונות שלכם להיות חלק מהשיח, אל תבטלו אותם קבלו את הדחייה שלהם!

- בכל פעם שעולה בכם התנגדות ל"כפייה" של הקורונה (מה שנכפה עליכם לעשות או לא לעשות בעקבות הקורונה והמצב) הסיטו את החשיבה שלכם לזמינות של הרפיה, ולהבנה כי בסופו של דבר זה יגמר ותוכלו לחזור לבחירותיכם ורצונותיכם יותר בקלות.

- חפשו הזדמנות ללמוד מהקורונה , אין ספק שמכל מצב או סיטואציה בעולם ניתן ללמוד ולהתפתח, התבוננו במציאות שלכם ובקשו לראות מה הקורונה באה ללמד אתכם? את משפחותיכם? את העסק שלכם? את הזוגיות / ההורות שלכם? היכולת ללמוד גם במצבים קשים זו התמסרות שעוזרת לנו לגדול ולהתפתח.

- אמצו את רעיון הזרימה, תתכנו תוכניות אבל תהיו פתוחים לכך שאולי הן ישתנו, כבר מעצם ההסכמה שלכם , יש סבירות גדולה יותר שתצליחו לממשן.

כמו במערבולת בים, גם בתקופת הקורונה חשוב שנרים את עצמנו, נזקוף ראש, נסתכל קדימה בתודעה של זרימה , תקווה ואמונה, שהסופה תחלוף ותחזיר אותנו עמה לחוף מבטחים, לשגרה, לקרקע, למסע...אמן

212 צפיות
bottom of page