top of page

הכאב הכחול

יעל אונגר ארנוב

מה זה בכלל כאב?

כאב הינו פרשנות סובייקטיבית לחוויית איום על הגוף, לפי האגודה הבינלאומית למחקר כאב, כאב מוגדר כ"תחושה וחוויה נפשית לא נעימה הקשורה בנזק ממשי או אפשרי לרקמות"

כאב פיזי הוא חלק מהחיים של כולנו, אנשים רבים מתמודדים עם כאב לתקופה קצרה למשל אחרי פגיעה, אשפוז או ניתוח, או כאבים כרוניים ממושכים, עקב סיבות שונות כתוצאה ממחלה או פציעה. התמודדת עם כאב כרוני על בסיס יומיומי פירושה התמודדות עם כאב מתמשך (לאורך חודשים ויותר) מקור הכאב עשוי להיות ברקמה, איבר או אזור מסוים במוח. בהתמודדות עם כאב ארוך טווח, על ההגבלות התפקודיות הכרוכות בו (תנועה, עבודה שינה ועוד), למעט הסבל הגופני, קיים גם היבט של סבל רגשי, כאב כרוני ממושך עשוי לגרום גם להשפעות רגשיות, תחושות של ייאוש וכעס ואף התפתחות של דיכאון וחרדה כתוצאה מכך ירידה משמעותית באיכות החיים של המטופלים.

מיליוני דולרים מושקעים בחקר הכאב ובמציאת פתרונות להפחתתו, אך נראה כי לרפואה הקונבנציונאלית יש תקרת זכוכית ביעילות של טיפול במצבי כאב. ובמקרים רבים אין פתרונות לסובלים מכאב למעט טיפול תרופתי. בישראל ובעולם כולו אחוז גבוה של אוכלוסייה מתמודדת עם כאב מתמיד ללא יכולת להימנע מכך וללא פתרון טוב נראה לעין. השכיחות הגבוהה של נושא הכאב מתייחסת למטופלים בגילאים שונים ילדים, נוער ומבוגרים והגיל השלישי.

פחות אבל עוד כואב

כאב הנוכח כחלק ממציאות חיים של אנשים רבים הינו בעל היבטים שונים: בראש ובראשונה ההיבט הפיזי- חווית הכאב המתמשך, מה שמוביל לרוב בפגיעה תפקודית, פגישעה ב- ADL היכולת ללכת, לטייל, לרקוד. ההשפעות התפקודיות האלה מובילות להרבה השפעות שהם לא רק פיזיולוגיות אלה השפעות רגשיות-התנהגותיות כמו ההשפעות הנפשיות הקשורות בסימפטומים של דיכאון ובחרדה המאפיינות אנשים שמתמודדים עם כאב מתמשך. הכאב המתמשך מפחית את היכולת ההוריות והזוגיות שלהם, משפיע על מערכות היחסים בהם הם נמצאים, חוסר הפניות אל האחר, התרכזות בכאב ובקושי, הפחתת עניין בסביבה, הפחתה משמעותית ביכולת שלהם להיות חלק משוק העבודה, להיות חלק מהמערכת החברתית והקהילתית. הכאב לוכד את האדם במעין קפסולה מבודדת וסגורה.

איך מים קשורים בכאב?

בואו נתחיל מהתחלה- העובר האנושי נוצר בתוך מים והחוויה הראשונית של כל אדם היא חוויה מימית, החושים נוצרים בתוך מים, המערכת הרגשית נוצרת בתוך מים, חווית הגוף הראשונית התקיימה בתוך מים.החוויה המיימית הראשונית- אותה חוויה בטוחה, שמורה ומוגנת מקודדת במוח כחוויה מכוננת.לכן המוח האנושי מחווט להגיב בעוצמות גבוהות למים. המים מסמלים עבור האדם הישרדות וחיים, המוח האנושי מתעורר למראה מים ומגיב בעוצמות גבוהות למראה, צליל ותחושה של מים ללא קשר לחיבה שלנו למים, כך פועל כל מוח אנושי.

המשיכה הגדולה למים נובעת מההכרחיות של המים לאורך ההיסטוריה עבור ההישרדות שלנו, אבל גם כיום המים הם משאב הכרחי במציאות היום יום שלנו. כאשר אנחנו מסתכלים על מחקרי מוח אנחנו פוגשים את המונחים מוח אדום ומוח כחול( (red mind, blue mind. התפקודים המוחיים במיוחד במאה ה- 21 ובעולם המערבי הם של מוח מאוד סטרסוגני – מוח אדום –רווי אדרנלין, מוח לא מאוזן, מהיר מאוד. המחקרים מלמדים אותנו שאדם שעבור נמצא בקרבת מים או שוהה בתוך מים יש שינוי מהותי בתפקוד המוחי שלו, המוח נרגע , יש הפרשה של אוקסיטוצין של סרוטונין , ודופמין יש ירידה משמעותי בהורמוני הסטרס – הקורטיזול , מה שנקרא תפקוד מוח כחול.

מהו הכאב הכחול?

מוח כחול- שינוי מהותי בתפקוד המוח.

כאשר מתרחשת התגובה, המוח האנושי משנה את התפקוד שלו בצורה דרמתית מאוד והופך ממוח אדום למוח כחול, ואם אנחנו משאילים את התובנה הזו אל נושא הכאב, אנחנו מציעים הסתכלות מעניינת של הכאב האדום מול הכאב הכחול.

הכאב האדום הוא אותה חוויה של אדם שהכאב שולט בו ומכתיב את היום יום שלו. שהוא במצב מלחמה מול הכאב ושהסטרס מול הכאב הוא אדיר. קיימת חוויה של חוסר אונים, חוויה שאין לו שום יכולת להפחית את הכאב להכירו ולהבינו. הכאב הכחול הוא היכולת לתת פרשנות אחרת לכאב. הבנת ולמידה גליות של הכאב (הכאב כגל) לעבוד עם הכאב, האפשרות לייצר שינוי בחוויה ובפרשנות של הכאב בעקבות השינוי המוחי עם הזיקה והחיבור של המוח למים- מוח כחול.

סיפור מקרה

סמדר בת 38 הגיעה אלינו לבריכה לפני עשר שנים, סמדר חולה בטרשת, היא מתמודדת עם כאבים על בסיס יומיומי, הגיעה בכיסא גלגלים במצב תפקודי נמוך, הטיפול במים איפשר לה לחיות אחרת עם הכאב שלה ,אפשר לחזור לתפקודים שונים, אפשר לה להתמודד עם הכאב בצורה יותר יעילה, עקב הטיפול הצליחה סמדר להטיב את ההתמודדות היומיומית שלה, בזכות הטיפול הרגשי במים איכות החיים שלה השתפרה משמעותית.

סמדר התפנתה לחזור למעגל החיים ולעסוק בפיתוח זוגיות ובניית משפחה, היכולת לחיות עם הכאב ולא להילחם בכאב אפשרה לה לבנות חיים שלמים.

לצפיה בראיון עם סמדר בתוכנית בדרכה>>

BE WATER / IN WATER

אופנות אחת BE WATER הפילוסופיה של המים, היא בעצם שיעורים שאפשר ללמד אנשים לצורך ההתמודדות יעילה יותר עם כאב, אנו שואבים מהמים איכויות כמו:

  • רעיון ה- FLOW איך אני זורם וממשיך לנוע גם שהכאב מגיע, זורם ולא נתקע.

  • רעיון ה- WAVE איך אני לומד את הגל של הכאב ועובד עם הגל, הגמישות, הוויסות.

  • רעיון ה-PLAYFULLNESS – משחקיות מרפאה

כך אנחנו מלמדים אנשים שסובלים עם כאבים כרוניים איך להתמודד עם הכאב בצורה יעילה יותר.

אופנות שניה היא IN WATER , בעצם מבטאת את ההשפעה שיש לגוף האנושי במפגש עם המים, הכוונה להגעה פיזית לטיפול רגשי בתוך מים או טבילה במקורות מים בים, בבריכה. למים כאמור איכות תרפויטית גבוהה מאוד להפחתת כאב, הגוף מעצם היותו מוחזק ע"י המים זהו גוף ללא נשיאת משקל, במים מתאפשרת לגוף תנועה, גם עבור אנשים שתנועתם מוגבלת ביבשה העקבות כאב. כאשר הם נמצאים בתוך מרחב המיימי אין פחד וחשש מנפילות, יש חוויה שהגוף מוחזק עטוף ושמור. המטופלים שסובלים מכאב חווים מחדש את גופם ומצלים לזוז ולהתנועע בחופשיות, במים נוצרת תחושה שהגוף שלם אל מול החוויה ביבשה של דיסוציאציה אשר מתארת חוויה של ניתוק מגוף שבגד בי, הגוף שהוא אויב. המים מאפשרים חיבור של הגוף ושיקום היחסים והקשר עם הגוף.

שיטת WT לכאב

העבודה עם מטופל כאב בשיטת WT נעשית מתוך פרספקטיבת גוף ונפש, ברור לנו שכאב זה לא רק דבר פיזיולוגי, לא כל אדם שמקבל מכה או מתמודד עם מחלה יחווה אותה באותה דרך ועוצמת כאב, יש כאן השפעת של אלמנטים רגשיים נפשיים מהותיים.

בעצם ההתבוננות הזו שמשלבת גוף ונפש ומייצרת פסיכותרפיה בתוך המים בשילוב שיחה על התמודדות עם הכאב, על פיתוח חוסן אל מול הכאב, על ההשפעות של הכאב ברבדים השונים האישי, המשפחתי התעסוקתי. מעבר לשיחה הטיפולית שמתרחשת, קיימת עבודת גוף נפש אינטגרטיבית המטופל מוחזק בידיים של המטפל ומונע בתנועות רגשיות המתייחסות למצב של הכאב הכרוני בו הוא נמצא.

במרכז לטיפול רגשי במים שנמצא בטבעון נעשית עבודה ארוכת שנים עם מצבי כאב , לפני כשנתיים ערכנו מחקר הבוחן את השפעת הטיפול הרגשי במים לחולות פיברומיאלגיה מחלה בה החולות סובלות מכאב כרוני מפושט וברגישות עזה על פני מקומות רבים בגוף בצירוף עייפות כבדה וכתוצאה מכך חוסר תפקודיות. התסמונת פוגעת קשות ברמת התפקוד המקצועי, החברתי והמשפחתי של הלוקים בה. בין 2% ל־8% מהאוכלוסייה סובלים מפיברומיאלגיה. שיעור הנשים הסובל מהתסמונת גדול פי 7 עד פי 9 משיעור הגברים. המחלה מאובחנת בדרך כלל בין גיל 20 לגיל 50.

במסגרת המחקר הענקנו טיפול ל- 10 נשים לפי פרוטוקול WT הכולל 14 מפגשים בקליניקת המים שלנו.

ממצאי המחקר מראים שיפור ניכר באיכות החיים שלהם, בשינה שלהם, ברוגע שלהם, בנוחות הגופנית, במצב הרוח ומכאן שינוי משמעותי ברווחה הנפשית וביכולת שלהם להתעניין באחרים ולהרגיש טוב לגבי עצמם, בממצאים האיכותניים אנחנו יכולים לראות שהנשים שעברו את הטיפולים הרגשים במים צורכות פחות טיפול תרופתי , מחוברות יותר לגוף שלהם, הטיפול נתן להם כוח לחזור לחיים, לאימהות לעבודה ולשגרה.

למים יש הרבה מה ללמד אותנו במצבי כאב ולעזור לנו לשנות את התפיסה שלנו מה"כאב האדום" ל"כאב הכחול".

 
 

Comentários


bottom of page