top of page
  • אוסי שטיין, יעל ארנוב

מים בתהליכי שינוי וצמיחה


מהו שינוי? למה בכלל צריך שינוי? כיצד מייצרים שינוי? כיצד מהדהד שינוי לחיינו?

מילון אבן שושן מגדיר שינוי כהפיכה למצב שונה או לתנאים אחרים, חילוף תמורה. שינוי הוא הזמנה לצמיחה, לתנועה, לשחרור תקיעויות, התבוננות אחרת, הרחבת טווח הבחירה, הגברת המודעות.

תחילת השינוי היא בהסכמה לנוע

ההסכמה לנוע מהמקום בו אנו עומדים בחיינו עשויה להיות תחילתו של מסע של צמיחה והתפתחות. בני האדם משקיעים רבות בשמירה על הומאוסטזיס ואיזון בחייהם ,הם נוטים להחזיק בדפוסים ותבניות קבועות המיצרות עבורם תחושת ביטחון. ביטחון זה מוביל לחוויה של שליטה ומרחיק ולא מעט, את תחושות חוסר האונים. האדם נצמד לתחושת השליטה המשאירה אותו בשביל צר, קבוע מראש ולא מתפתח. המרחב המיימי כמרחב תרפויטי לתהליכי צמיחה והתפתחות אישית

המרחב המיימי מהווה בראש ובראשונה מרחב תומך בתהליכי שינוי. המים "משקים" את רעיון השינוי, כצמח הזקוק להשקיה קבועה ומיטיבה בכדי לגדול. אדם הנכנס למים חווה מידית שינוי מהותי: בחוויית הגוף, בחוויית הזמן ובחוויית המרחב (כמפורט בפרק שעוסק במרחב המיימי ובפרק העוסק בגוף אנושי במים). המים מהווים מעין אינקובטור ענק המאפשר לתהליך השינוי להבשיל, לצמוח ולהתממש. בהשאלה לעולם הרגשי, מגנים המים על תהליכי שינוי שמעז האדם לבצע, מעניקים לו את האומץ והביטחון להתנסות ולהתאמן ללא סכנה ממשית. המים מעודדים זרימה ותנועה מתמדת, מה שנמצא בבסיס רעיון השינוי. המרחב המיימי מהווה סימולטור להתנסות בחוויית זרימה מתמדת, ללא חסימה או עצירה.

המוקדים המרכזיים לטיפול באדם הנמצא בתהליכי צמיחה והתפתחות לפי שיטת water therapy​

למידת המים (water learning) בתהליכי צמיחה ושינוי תכלול את היבטים שונים ביניהם: ויתור על שליטת יתר דרך התנסויות שונות במים, התמודדות עם אלמנטים בלתי צפויים שכה אופייניים לתהליכי שינוי, חקר הדפוסים ההישרדותיים שמעכבים את השינוי, אימון בהגמשת דפוסי תגובה והטמעת "חווית בחירה" למול כורח/חוסר אונים.

השינוי כתהליך- כמסע: ליווי תהליכי המתווה דרך תוך כדי תנועה, לרוב ללא ידיעה מוקדמת ברורה להיכן תוביל הדרך.

שילוב בין היבטים קוגניטיביים, גופניים ורגשיים של הדהודי השינוי אל האדם, התייחסות הוליסטית אל התהליך.

פיתוח חוסן המתייחס אל תהליך השינוי , קשה ומורכב ככל שיהיה כהזדמנות לצמיחה והתפתחות. התבוננות על החוסן הנבנה במים "כחדר כושר" לחוסן במציאות האמתית מחוץ למים.

מה מייצרים המים עבור האדם הנמצא בתהליכי צמיחה והתפתחות?

  • אומץ למול דרך בלתי מוכרת

  • הכלה ללא שיפוטיות

  • זרימה למול תקיעות

  • עוצמה וחיבור לכוחות הפנימיים החבויים

  • נוכחות מתמדת ב'כאן ועכשיו' למול נוכחות בדפוסי עבר

  • עידוד לשינוי והשתנות מתמדת - "אינך יכול להיכנס פעמיים לאותו הנהר" - הרקליטוס

נקודות מים למטפל

המוקד הטיפולי: בליווי תהליכי התפתחות וצמיחה ישתנה המוקד תדירות בהתאם לשלב ההתפתחותי בו נמצא האדם בתוך התהליך. ניתן לראות את המוקד בהתאם לשלושת השלבים המאפיינים תהליכי שינוי: בשלב הראשון- הבחירה יתמקד הטיפול בבירור והתבוננות עמוקה על המצב הנוכחי ומה מניע את האדם לצאת לתהליך, כמו גם חיזוק חווית הבחירה. בשלב השני -העלאת המודעות יסייע המרחב המיימי בחקר הדפוסים ההישרדותיים המקבעים את המצב הנוכחי, יתמקד בזיהוי חסימות גופניות ורגשיות כאחד. בשלב השלישי – אימון בשינוי יתמקד הטיפול באימון בתהליכי השינוי, הגברת המסוגלות של האדם, עידוד לראיית ההתקדמות ולו הקטנה ביותר והכלת הכישלונות/הנפילות בדרך.

החזקה: ישנו קושי לדייק את ההחזקה המתאימה לליווי תהליכי צמיחה והתפתחות בגלל השוני והגיוון האדיר המתקיים בין סוגי תהליכי ההתפתחות שונים. ניתן להכליל ולומר כי מטופלים הבוחרים בשינוי מתוך מצוקה יזדקקו להחזקה קרובה יותר באוריינטציית motherhood למול מטופלים הבוחרים בתהליך מתוך רווחה ולרוב יזדקקו להחזקה רחוקה יותר, באוריינטציית fatherhood.

השיח הטיפולי

גם בנושא השיח ניכרת שונות רבה בין התהליכים השונים (בעיקר מבחינת התוכן בו עוסק השיח) אך ניתן להכליל ולומר כי השיח יעסוק בהיבטים השונים של השינוי: מה שונה במחשבותייך כשאתה במים?, מה שונה בתחושותיך הגופניות?, מה שונה ברגשותיך?. כמו כן יברר השיח את הכוחות אותם מעורר המים באדם ויתרגם אותם לכוחות מותאמי שינוי. השיח יאפשר העלאה של תכנים לא מדוברים למול השינוי, יאפשר למטופל לדבר את פחדי ומחסומיו, לבטא רגשות קשים בתוך מקום בטוח ומכיל.


183 צפיות
bottom of page