צפייה בתוכניות שידוכים וחתונות, מציפות אצלנו מעבר לבידור ריאלטי גם את התופעה הבוערת של השנים האחרונות, הלא היא תופעת הבדידות.
בדידות מוגדרת כמצב חברתי-רגשי המבטא חוסר שייכות, ריחוק מאנשים ולרוב כמיהה עזה לקשר. בדידות מתאפיינת בתחושת מחסור בתקשורת או במגע גופני. תחושת בדידות היא כמובן תחושה סובייקטיבית ואינה קשורה לעובדה שאדם יכול להיות מוקף באנשים, ושונה מהתבודדות או להיות לבד. הקורונה היוותה מקפצה לתופעת הבדידות - אנשים עברו לחיות מול מסך המחשב, לקיים מפגשים חברתיים, לימודים, מפגשי עבודה ואפילו מפגשי משפחה ודייטינג בזום. סקרים מלמדים כי ב- 2021 , כ- 30% אחוז מהמבוגרים העידו על עצמם כסובלים מבדידות.
כיצד מתבטאת הבדידות?
אנשים בודדים בדר"כ אינם שמחים ואיכות חייהם ובריאותם הנפשית והגופנית נפגעת, עד כדי כך שהיא עלולה לקצר את תוחלת החיים. אנשים בודדים, הם חסרי מוטיבציה, עייפים וחסרי שמחת חיים ומפתחים פעמים רבות מחלות כרוניות, מערכת חיסונית ירודה וגופם נחלש.
ע"פ מחקריו של פרופ׳ ג׳ון קאסיופו פסיכולוג מאוניברסיטת שיקגו, החוקר בדידות-
"ככל שאדם בודד יותר, וככל שהוא בודד לאורך זמן רב יותר - כך נזקיה הבריאותיים של הבדידות גדולים יותר".
כיצד משפיעה הבדידות על תפקוד המוח והגוף?
רופא ושר הבריאות לשעבר של ארה״ב כתב בספרו ״יחד: הכוח המרפא של קשר אנושי בעולם הבודד״ בדק ומצא כי יש קשר בין האושר שאנשים חשים לבין קשרים חברתיים מספקים ובריאים, כאשר אדם אינו בודד ומקיים קשרים חברתיים מייטיבים , רמות הקורטיזול בגופו נמוכות, כמו גם לחץ דם ומדדי דלקת, ישנה עליה ברמות של סרוטונין שמווסת את מצב הרוח ואוקסיטוצין, הורמון האהבה והשיתוף, לחיזוק אינטימיות זוגית.
כל זה מביא את האדם למערכת חיסון חזקה יותר כמו גם לתוחלת חיים ארוכה יותר.
אם כך קשרים חברתיים חיוניים לבריאות המוח. תקשורת ומגע עם אנשים אחרים - חיוך, מילה טובה, חיבוק, נשיקה - גורמים לירידה בהפרשת הורמון הדחק קורטיזול ולעליה בהפרשת דופאמין, שמחזק התנהגות חיובית, תחושת אושר והנאה.
כיצד הטיפול במים בשיטת WT עשוי להשפיע על תחושת הבדידות?
טיפול רגשי במים מתקיים בקליניקת מים - בריכת מים קטנה, עם מים חמים בגובה עמידה, מדמה תחושת רחם עוטף ומגן. במיכל העוטף הזה נמצאים המטופל, המטפל וכמובן המים (הטריאדה הטיפולית). לתחושתו המיידית של המטופל הוא מוחזק ומוכל ע"י המטפל והמים וחווה מיד את חווית ההחזקה וההכלה המתקיימת במימד הפיזי ובאה לידי ביטוי במימד הרגשי. ויניקוט וביון מדגישים את ההשפעה האדירה של חוויה זו כמאפשרת למנגנוני החלמה נפשית לפעול ומחזקת את יכולות המטופל להכיל את רגשותיו, תחושותיו ומחשבותיו.
בגישת WT מקבלת תפיסה זו משנה תוקף בעקבות ההחזקה וההכלה המתמדת אותם מספקים המים, הלחץ ההידרוסטטי עוטף את גוף המטופל ומזמן עבורו הכלה כפולה- הכלת המים והכלת המטפל.
בכניסה אל המרחב המיימי נוצר מעין" חדר כושר רגשי" המזמין את האדם להתנסות בתהליכים רגשיים עמוקים להציף את תחושת הבדידות המעיקה. המפגש עם המים העוטפים והמכילים מביאים איתם פרופורציות, נקודות מבט ייחודיות, חוסן ובריאות נפשית.
Comments