top of page
  • יעל אונגר ארנוב, אוסי שטיין

חציית ים סוף מעבדות לחרות

חג פסח מתקרב וכבכל שנה סיפור יציאת מצרים, העומד במרכזו של חג זה, מהדהד בנו.

בסיפור יציאת מצרים בני ישראל יצאו ממצרים חצו את ים סוף בדרך אל הארץ המובטחת, חציית ים סוף הינו אירוע מכונן בסיפור, אם לא היה מתרחש לא היו ניצלים בני ישראל. אלוהים קרע את הים לשניים וכך ניצלו בני ישראל והמשיכו במסעם. בני ישראל יצאו ממצרים אך לקח להם 40 שנה להגיע לארץ המובטחת, מדוע?

אחת הפרשנויות היא שהם אמנם היו אנשים חופשים בפועל אבל בתודעתם היו עדיין עבדים, שינוי שמתרחש בעולם הפיזי לא בהכרח מתרחש באותה מהירות בעולם המנטלי- תודעתי שלנו. לרוב כאשר מתרחש שינוי משמעותי בחיינו, לוקח לנו זמן לעכל אותו ולסנכרן בין הגוף והנפש. כך המסע שעברו בני ישראל מיציאתם ממצרים ועד הגעתם לארץ ישראל היווה עבורם תקופה של הפנמה ובשלות אל המצב החדש- מצב בו הם הפכו מעבדים לאנשים משוחררים וחופשיים.



"לחצות את הרוביקון"

במעבר חד, לעולם אחר של התפתחות הילד נמצא עוד מונח של חציית נהר כמטאפורה לשינוי משמעותי "לחצות את הרוביקון" הינו מושג המדבר על שינוי המצריך אומץ רב שאין ממנו דרך חזרה. מקרה זה מקושר להתפתחות ילדים בגילאי 9-10, שכן בגיל זה עוברים שינוי משמעותי כחלק מתהליך ההתפתחות. הילדים נפרדים מהעולם התמים והאוטופי של הילדות ונפגשים עם עולם בוגר ואינדיבודאלי יותר. זהו תהליך מורכב של שבר העולם שהם מכירים, תחושת בדידות ובנייה של עולם חדש.


שמשהו משתנה מה זה משנה?

הקורונה הגיע וטרפה את כל הקלפים, שינתה את חיינו- משהו משמעותי בחיי כולנו השתנה. כאשר אנו נתקלים בשינוי חיצוני ההסכמה לנוע מהמקום בו אנו עומדים בחיינו עשויה להיות תחילתו של מסע של צמיחה והתפתחות. בני האדם משקיעים רבות בשמירה על הומאוסטזיס ואיזון בחייהם, הם נוטים להחזיק בדפוסים ותבניות קבועות המייצרות עבורם תחושת ביטחון. ביטחון זה מוביל לחוויה של שליטה ומרחיק ולא מעט, את תחושות חוסר האונים. האדם נצמד לתחושת השליטה משאירה אותו בשביל צר, קבוע מראש ולא מתפתח. חציית הנהר צריכה להיעשות בשני מישורים, החיצוני והפנימי בדרך אל השינוי המיוחל, בכדי לצלוח את השינוי נדרשת אמונה, אומץ, ויכולת הסתגלות.


מה למים ולשינוי?

המרחב המיימי הוא מרחב תרפויטי אידיאלי לתהליכי צמיחה והתפתחות. המים הם מרחב דינמי, הם בשינוי מתמיד, הם זורמים, נעים, משתנים. כאשר אדם שוהה במים הוא אינו סטטי, אדם הנכנס למים חווה מידית שינוי מהותי: בחוויית הגוף, בחוויית הזמן ובחוויית המרחב, הוא בתזוזה מתמדת, הוא חווה שינוי תחושתי, זז, נושם, שוחה, הוא מגיב למים. בטיפול רגשי במים אנו רואות את השינוי שעובר הגוף וההשפעה האדירה על העצמת הרצון לשינוי. המים מהווים מעין אינקובטור ענק המאפשר לתהליך השינוי להבשיל, לצמוח ולהתממש. בהשאלה לעולם הרגשי, מגנים המים על תהליכי שינוי שמעז האדם לבצע, מעניקים לו את האומץ והביטחון להתנסות ולהתאמן ללא סכנה ממשית.




לכתבות נוספות של המרכז לטיפול רגשי במים, לחצו כאן.

67 צפיות

Comments


bottom of page