top of page
  • אוסי שטיין, יעל אונגר ארנוב

על מים ומיניות


מיניות היא מהות שלמה.

מיניות היא כוח מניע מרכזי בחיי כולנו, מהותה הינה קשר וחיבור בין גוף לנפש, שהוא תוצר של מכלול דברים: חינוך, עמדות, תפיסות עולם ותרבות. במונח מיניות לא כלולה רק הפרקטיקה, כלומר קיום יחסי מין.

בסיפורי ההיסטוריה, הספרות ואפילו בתנ"ך ישנם הרבה סיפורי אהבה ותשוקה, לרוב הם לא כללו כל קשר ליחסי מין. ההפרדה הזו יצרה מעין תפיסה שהצרכים המיניים הינם צרכים "חייתיים", אסורים וצריכים להישמר בחדרי חדרים, לעומת הצורך ברומנטיקה שנראה אנושי. כלומר, הצורך במיניות יוחס בהקשר של רבייה בלבד ונפרד לגמרי מהתשוקה, הרומנטיקה והחיבור בין בני האדם.

הפתיחות לגבי מיניות ותפיסת גוף גם השתנתה. אם בעבר דימוי הגוף היה שלילת החופש של מיניות הגוף, עירום אסור המלווה בכללי לבוש, כיום משטור הגוף הולך ופוחת בחברות שונות וזאת במקביל לעלייה של מעמד האישה. המושג מיניות מדובר היום הרבה יותר, אם כי לא מספיק.

ומה פרויד אמר על זה?

ד"ר זיגמונד פרויד, אבי הפסיכואנליזה, האמין כי חלק גדול מההפרעות הנפשיות שלנו קשור לעניינים של מיניות וכתוצאה מכך, החל לחקור לעומק העניין. הוא חידד את מושג המיניות בהרצאה שפרסם שכותרתה "החיים המיניים של האדם". פרויד העלה שאלות פורצות דרך בנוגע למיניות על הפעילויות המיניות שאינן קשורות ישירות לרבייה, ביניהן האוננות, הליטוף, הנשיקה והאורגזמה. פרויד כולל בהגדרת המיניות את ההתייחסות להבדל שבין המינים ואת היבט הרבייה, אך הוא מוסיף דבר יסודי נוסף שנכון לנו בני האדם – מיניות כפעילות שנעשית לשם הפקת הנאה ושאינה בהכרח קשורה לרבייה. למרות התנגדויות רבות מהציבור, פרויד העז לדבר על הפעילות המינית שלא לצורך רבייה, אלא לצרכי הנאה וקרבה.

ליבידו מהי?

ליבידו (בעברית חימדון) הינה ההגדרה שנתן פרויד לאנרגיה המינית, קרל יונג הוסיף והרחיב את רעיון הליבידו אל מעבר למיניות וראה בליבידו אנרגיית חיים- אנרגיה נפשית שמניעה את התנהגות האדם. אז גדולי התיאורטיקנים הציבו את המיניות, האנרגיה המינית והחיבור למיניות במקום מרכזי בחיי הנפש ובבריאותם הנפשית, חשוב לזכור שמיניות לא מתחילה להתקיים רק כשהאדם מתחיל להיות פעיל מינית (קיום יחסי מין זוגיים), כי כבר בשלבים ראשוניים בימיו של היווצרות העובר האנושי הוא מחובר לעיסוק בתחושות גופניות סביב האיברים הארוגניים (אברי המין).

על מיניות ורגשות

כיום כבר יודעים כי חיבור למיניות, אצל מרבית האנשים הינה מקור לתחושות עוצמה, עונג ושחרור גדול. אך חוסר חיבור למיניות או בעיות בתחום זה הינם מקור למבוכה, רגשות אשמה, בלבול וקושי. לתחושות אלו יכולות להיות מספר סיבות כגון: פחדים, חרדות, דימוי גוף שלילי, חוויה טראומתית, ניצול מיני, חוסר פתיחות, קרבה או משיכה לאדם השני. קשיים בתחום המיני עלולים להיות קשורים לחוויות ולגורמים אליהם אנחנו מודעים או לא מודעים כלל.

מים כסביבת טיפול במיניות

מתוך ההבנה בין החיבור העדין בין הגוף הרגש והמיניות אנו מוצאים את המים ככלי אפקטיבי לטיפול בקשיים במיניות.

המים מאפשרים לנו להתחבר לעצמנו, להשלים, לחבב את הגוף שלנו, להיות עטופים ומוכלים וכך לאפשר לנפש שלנו להרפות ולשחרר.

המים מאפשרים משחקיות, זרימה, הרפיה ושחרור. מתוך חיבור הגוף לנפש שלנו, מגיע גם החיבור למיניות. המים מסייעים לאדם לגלות ולממש את ההנאה, העונג והפוטנציאל החיובי הטמונים במיניות שלו.

המים פותחים בפני האדם את היכולת ליהנות מהגוף. הסביבה המימית מאפשרת לנו גם לטפל בהיבטים שונים של קושי בחיינו, ובהקשר של מיניות טיפול בבושה, בפגיעה ובקושי.

והכי חשוב יש לזכור כי מיניות יכולה ואמורה להיות דבר מהנה אשר מפעיל ומעורר את החושים, מענג, ומשמח.

שיטת WT הינה שיטת פסיכותרפיה חדשנית, שפותחה ע"י אוסי שטיין ויעל אונגר ארנוב, השיטה מבוססת על הרעיון, הרואה במים כלי ומרחב אופטימלי לטיפול בקשיים רגשיים, כיום מטפלים רבים משלבים את השיטה עם שיטות טיפול נוספות ומצאו כי הטיפול המשולב אפקטיבי, ממוקד ומביא לתוצאות ממוקדות.

תיאור מקרה ג'

ג' בת 30, נשואה ללא ילדים, הגיעה לקליניקת המים בעקבות קשיים שחוותה סביב נושא המיניות. אביה של ג' נהג לכפות יחסי מין על אמה, ג' זוכרת מילדות את הפחד של האם, את האלימות המינית והבושה הגדולה שחשה. ג' פגשה את בן זוגה לפני כעשור, בחור עדין וטוב לב, שאוהב את ג' אהבת נפש, מתחילת הקשר הביעה ג' את חששה מנושא המין אך "הצליחה איכשהו לזרום עם זה" לדבריה. עם השנים הלך הקושי וגבר כשג' נמנעה פעם אחר פעם מקרבה, מעירום גופני ומיחסי מין עם בעלה. הטיפול במים אפשר לג' להכיר את גופה ממקום בטוח, להתחבר לתחושות הגופניות מה "כאן ועכשיו", לעבד את זיכרונות העבר הכואבים ולשחרר את הצימוד שנוצר ביניהם לבין היחסים עם בעלה. החלקים הגופניים התנועתיים בטיפול סייעו להניע את הסטגנציה (תקיעות) שהתרכזה באזור האגן והבטן התחתונה של ג'. זרימת המים, התנועות הרגשיות והעיבוד המילולי לחוויה גופנית סייעו לג' להתמודד עם שהתחולל בגופה וביחסיה הזוגיים.


469 צפיות
bottom of page