top of page
  • אוסי שטיין, יעל אונגר ארנוב

על חרדה, מים, וג'ק ניקולסון


אנשים רבים בעולם המודרני סובלים במידה מסוימת מחרדה , אך כאשר היא הופכת עקבית וקיצונית היא עשויה לנטרל את האדם מתפקודי היום יום והשגרה שלו והופכת להיות "הפרעת חרדה". רוחב התופעה בעולם הרגש האנושי כה רחב ובעל השפעה על חווית היומיום, כך שיש לחרדה לא רק התייחסות קלינית וטיפולית אלא גם ביטויים רבים בעולם האומנות המתייחסים לחרדה כמושא כתיבה, שירה וקולנוע.

זוכרים את הסרט As Good As It Gets מ 1997 ? בסרט ג'ק ניקולסון משחק את מלווין אודאל, סופר מצליח הסובל מ OCD Obsessive Compulsive Disorder) ): הוא אינו דורך על סדקים במדרכות, חושש מחיידקים ולכן מביא כלים חד פעמיים למסעדה בה הוא אוכל במשך שנים את אותה ארוחת בוקר, יושב בדיוק באותו השולחן ומקבל שירות בדיוק מאותה מלצרית- היחידה שמצליחה לשאת את ההתנהגות שלו. החרדה שלו לא רק מנווטת על חייו שלו אלא משפיעה על חייהם של הסובבים אותו.

ממה סובל ג'ק ניקולסון ?

החרדה ממסגרת ומאפילה על תחושות ורגשות אחרים, ויש לה השפעה מכרעת על איכות ומהלך חייו של האדם. בין סוגי החרדה השונים, פוביות, הפרעות אובססיביות וחרדות חברתיות שלא מאפשרות לאדם לחיות את חייו: להתפתח אישית ומקצועית, להתמודד עם שינויים או לקחת החלטות המשפיעות על עתידו. כך בכל פעם שמתרחש שינוי לא צפוי בשגרת יומו של מלווין, שכנה הדופקת בדלת או נביחה של כלב השכנים, מובילה להתפרצות בלתי נשלטת. כפי שניקולסון אומר בסרט לרופאו "אתה מאבחן אותי כבעל OCD ומתנהג כאילו יש לי איזושהי שליטה על זה?!

אם נצטרך לתאר את החוויה המרכזית של האדם החרד נתאר אותה כמשולש החרדה- "אני לבד, אני עומד להשתגע, אני עומד למות" חוויה עוצמתית זו הינה קשה מנשוא ונחווית אצל האדם החרד פעם אחרי פעם לעיתים מספר פעמים ביממה.

מדוע להכניס את ג'ק ניקולסון למים?

אז למה היינו מכניסים את ניקולסון למים? ה OCD של מלווין אותו מגלם ג'ק ניקולוסון מתבטאת באי שקט סנסור- מוטור, מתח גופני רב, קשיי שנה , נטייה חוזרת ונשנית למחלות , תחושת מחנק וכו'... גופו מדבר את נפשו. טיפולי "יבשה" המוצעים לחרדה כיום, שמים דגש או על המרחב הנפשי או על המרחב הפיסיולוגי, או משלבים לסירוגין ביניהם. היתרון העצום והייחודיות של המים כסביבה טיפולית בטיפולי חרדה הוא היכולת להתייחס בו זמנית גם לגוף וגם לנפש ולעבוד בשני המישורים הללו יחד.

המים משמשים כמעין מיכל ענק לחרדה, במיכל זה מוחזק גופו ומוחזקת נפשו של האדם , שני המרחבים חווים יחדיו הכלה והחזקה. חווית ההכלה לצד חווית ההחזקה נותנים מענה ברור ל"משולש החרדה" ,מפחיתים ומווסתים את עוצמת הלבד/השיגעון/פחד המוות.

לבנות גשר מעל מים סוערים -טיפול רגשי לחרדה במים

המרחב המיימי מייצר עבור האדם חוויה ראשונית המשיבה אותו לרחם, מקום בו היה נטול דאגות. "הרחם המיטיב" הזה עוזר להשיב את קלילות הגוף והמחשבה, להפחית את חוסר האונים, לחבר ולאסוף את הגוף, להשקיט ולהרגיע, ולתחום את להבות החרדה כך שניתן להצביע עליהן ולהתמודד עמן. שהייה במרחב המיימי מייצרת שינויים מוחיים אותם אנו מכנות "water state of mind" . השינויים הללו מאופיינים בהפחתת ההישרדותיות המוחית (הפחתת הפעילות המוגברת של המערכת הלימבית) , איזון בין שני חלקי המוח הרגעה ואיזון של מערכת העצבים וייצור אנדורפינים כך שהחוויה היא כלל חושית ועוטפת את כל האספקטים המעורבים בחרדה.

במרכז לטיפול רגשי במים בעזרת טיפולים מיועדים לחרדה, שנעשים על ידי צוות מטפלים מוסמך ומקצועי, אנו בונים מעל הנהר הגועש הזה גשר- כזה שניתן לצעוד עליו בבטחה, שממנו ניתן לראות את הסערה וללמוד אותה, כזה שמאפשר ירידה ממשית ומבוקרת למים, צלילה למים חמימים ונעימים המאפשרת התמודדות פיסית ורגשית עם החרדה והפחתה בקיצוניות הסימפטומים, באופן המשפר משמעותית את איכות החיים.


239 צפיות
bottom of page